Konstnär, digital illustratör och vår nya grafiska formgivare.

falsterbo_lisa

 

Vårt senaste tillskott på Start heter Lisa Wigren och har många strängar på sin konstnärliga lyra. Med ena foten i datorn och den andra i ateljén blev vi lite nyfikna på hur ett sådant modernt konstnärskap fungerar.   

Hej Lisa, hur känns det att ställa ut sin egen konst?
–  
Det är en skräckblandad förtjusning, man får känslan av att folk ser rakt igenom en. Men det blir lättare ju äldre man blir, nu för tiden när någon säger något konstigt om min mina tavlor tänker jag att det är de som är konstiga.

 Vilken konstform ligger dig mest varmt om hjärtat?
–  
Det måste vara att måla med olja och akryl. I grunden är det ganska abstrakt konst men jag tycker om att blanda in ett illustrativt manér eftersom jag ofta gör porträtt av människor i min omgivning.

Då behärskar du att illustrera också?
–  
Ja jag tycker om att blanda in flera lager och dimensioner i mina målningar, så att betraktaren kan få fantisera fritt och skapa sig en egen tolkning.

Vet du alltid själv vad det ska föreställa?
–  
Nej, ofta handlar det bara om att skapa en känsla där färgerna kan få ta mycket mer plats än själva motivet.

 Planerar du alltid en tavla innan du börjar måla?
–  
Jag brukar ha bestämt mig för ungefär vilka färger jag ska använda men sen improviserar jag och ser vart det bär av.

konst-2

Bestämmer du färger utifrån vilken stämning du själv befinner dig i?
–  
Ofta är det ju så men ibland handlar det bara om vilken färg man har kvar hemma.

 Hur skiljer det sig att skapa konst i datorn jämfört med på duk?
–  
På datorn finns ju commando Z så man kan ångra sig. Det bästa är när man kan kombinera dem bägge – till exempel att måla en akvarell på duk, scanna in den i datorn och sen göra en illustration.

Vilken hjälp har du haft av ditt konstnärskap i ditt yrke som grafisk formgivare?
–  
Man får hela tiden öva sig på att komponera färg och form och det är ju samma tänk när man ska göra en layout. Det handlar ju om att skapa balans mellan olika element. Det kan nästan vara enklare att skapa på jobbet ibland, man blir mer kreativ med lite begränsade förutsättningar.

Vad har du hunnit med för typ av jobb innan du började här?
–  
Jag jobbade som designer och grafisk formgivare på en större reklambyrå i Göteborg under sju år. Sen har jag varit på kundsidan inom textil- och e-handel, där lärde jag mig mycket om att anpassa kommunikationen för digitala kanaler.

Efter någon månad på Start, hur känns det?
–  
Här finns ett driv att inte bara göra bra kommunikation utan också snygg kommunikation, då trivs jag. Sen är det ju ett glatt gäng också och det är ju nästan ännu viktigare.

konst-1