”När jag var liten ville jag bli glassdesigner”

Amanda_1802_Start-44–levsrgbmax

Sedan slutet på november har vi fått chansen att ha den blivande digitala designern, Amanda Boustedt, hos oss. Vi tog en pratstund för att reda ut vad en digital designer egentligen gör, vad Amanda hade jobbat med om det var 50-tal och vilken glass som är den snyggaste.

Namn: Amanda Boustedt
Ålder: 29 år
Studerar: Digital designer på Yrgo i Göteborg
På Start: Slutet på november 2017 till slutet på maj 2018

Hej Amanda, vad skiljer egentligen en digital designer från en vanlig?
– Precis som en designer bör göra så älskar jag färg och form men jag gillar även teknik. Jag brukar säga att jag är med och skapar allt som kan visas på en skärm. Helt enkelt design för olika digital kanaler och plattformar, det får gärna röra lite på sig också.   

Men om det vore år 1950 nu, vad hade pluggat till då?
– Ja om inte datorerna hade funnits hade jag nog kombinerat design med någon form av hantverk istället. Det är ju design i kombination med något mer jag gillar!

Vad har ni lärt er i skolan hittills?
– Väldigt mycket! Allt från hur man skapar användarvänlig design till animationer och kodning. Vi har gjort många grupparbeten ihop med de andra utbildningar på skolan, till exempel webbutvecklarna. Lite som ni jobbar här på Start med de andra systerföretagen i huset.

Det låter som att du kan ha många titlar när du ska börja jobba?
– Ja men jag är nog inte en person som tycker om att behöva välja när helheten är så intressant. Har du koll på hur alla kompetenser hänger samman får du en större förståelse och kan vara till större hjälp.

Jag har sett att du är bra på rörlig design, vilken plats tror du det har i framtiden?
Det kommer att få allt mer utrymme, vilket redan märks tydligt. Viktigast är ju fortfarande vad man har att säga eller visa upp men rörlig bild är ett väldigt bra verktyg för att nå ut med sitt budskap.

Man kan nästan se på dig att du har en känsla för färg och form, har det alltid varit ett intresse?
– Haha ja jag älskar fina saker och att pyssla! När jag var liten ville jag bli glassdesigner och den snyggaste glassen var ju lätt Clip Clap. Den var helt gul och med en röd pinne som hade tuggummi i sig. Det görs för lite gula glassar nu för tiden.

Nämn 3 saker du tycker är fina?
1. Miniatyrer, allt som är litet
2. Möbler och kläder från 1950- och -60talet
3. Gulliga hundar

Har du fått dyka in i några roliga projekt här på Start?
– Ja jag har fått göra stop motion- film, animera, hjälpa till med designen på några hemsidor. Har nog fått använda och utveckla de flesta av mina kunskaper redan.

Vad gör du en ledig lördag?
– Antingen åker jag till havet eller så går jag på en konsert (helst med bandet Future Islands).